Wat is Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie verovert de wereld!

Al in de jaren ’40 van de vorige eeuw verschenen de eerste publicaties over het myofasciale pijnsyndroom van de hand van Dr. Janet G. Travell (1902 – 1997). Zij is de pionier die met haar revolutionaire ideeën een geheel nieuwe tak van de geneeskunde creëerde. Zij kreeg hulp van Dr. David G. Simons (1922 – 2010 ), een ervaren onderzoekswetenschapper. Samen schreven ze ‘The Triggerpoint Manual’, het standaardwerk over myofasciale pijn. Hun vernieuwende inzichten en technieken voor de behandeling van myofasciale pijn worden nu in rap tempo overgenomen door artsen, fysiotherapeuten en masseurs over de hele wereld en gelukkig ook in Nederland.

Onwetendheid zorgt vaak voor een verkeerde diagnose…
Volgens Travell en Simons zijn triggerpoints de voornaamste pijnoorzaak en lijden veel patiënten onnodig omdat veel behandelaars nog niet van triggerpoints op de hoogte zijn. Ze denken dat de behandeling van pijnklachten vaak wordt gekenmerkt door ineffectieve behandelingen en foutieve diagnosestellingen, die vermeden hadden kunnen worden.

Wat zijn triggerpoints nou eigenlijk?
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spierweefsel, die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabijgelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, zoals stress, overbelasting, een trauma of langdurig statische houdingen.

De triggerpoints veroorzaken vrijwel altijd pijn op een andere plek. Zo worden we meteen op het verkeerde been gezet, wanneer we de pijn willen behandelen.

Wat doet triggerpoint therapie
Bij triggerpoint therapie worden uw (pijn)klachten (rug, onderrug, schouder, nek, hoofdpijn, enz) onderzocht. De verantwoordelijke triggerpoints worden opgespoord en behandeld met behulp van massage. Wat nog belangrijker is: u leert hoe u zelf deze triggerpoints kunt behandelen. Zo bent u niet afhankelijk van uw behandelaar, maar leert u uw lichaam beter kennen en kunt u zelf uw pijnklachten verhelpen, danwel onder controle krijgen en houden.
Een belangrijk onderdeel van het consult is onderzoeken hoe de triggerpoints ontstaan zijn. Wanneer dat duidelijk is kunt u voorkomen dat opnieuw klachten ontstaan.

‘de opening en triggerpoint therapie
Een eerste consult duurt maximaal twee uur. Tijdens dit consult krijgt u uitleg over triggerpoints. U wordt gevraagd aan te geven waar en wanneer uw klachten voorkomen en vooral ook sinds wanneer u deze klachten heeft. Vervolgens vindt een onderzoek plaats om vast te stellen of de klachten veroorzaakt worden door triggerpoints. Is dit het geval dan proberen we direct vast te stellen om welke triggerpoints het gaat.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad om triggerpoints gaat, dan volgt direct een korte behandeling.Na het consult afgesloten wordt ontvangt u instructie over de wijze waarop u zichzelf kunt behandelen. Afhankelijk van de klachten en uw persoonlijke voorkeur kunnen meerdere behandelingen gegeven worden.

Vaak zijn twee a 3 behandelingen al voldoende om klachten vrij te worden!

Welzijnstraject
Omdat ‘de opening’ tevens gespecialiseerd is in personal coaching is het mogelijk de triggerpoint therapie te koppelen aan een coachingtraject. Dit kan prettig zijn wanneer de lichamelijke klachten die u ervaart samenhangen met uw psychische welzijn. In onze ogen is dit altijd het geval. U geeft zelf aan of u behoefte heeft aan een totaalaanpak.

Onze ervaring is dat benadering van de klacht vanuit zowel het mentale als het fysieke aspect tot snellere resultaten leidt.

Nb. Gedeelten van deze tekst zijn overgenomen uit het handboek triggerpoint therapie van Clair Davies. Wilt u meer weten over triggerpoint therapie en het myofasciale pijnsyndroom, dan is triggerpoint handboek zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *